Om Caroline

Ridskoletjejen som valde hästarna framför allt

Jag heter Caroline Bore och kommer från början från Falköping. Redan som barn har det varit hästar fullt ut för mig trots att jag inte kommer från någon hästfamilj utan jag tillbringade all ledig tid på ridskolan, Falbygdens Hästsportförening. Jag kom tidigt in i undervisningsrollen genom att hålla i först teorilektioner och sedan även vara vikarie på ridlektionerna. Som 16-åring flyttade jag hemifrån för att börja gymnasiet på Flyinge, något jag drömt om sen vi var på semester i Skåne med familjen när jag var barn. När gymnasietiden tog slut var det dags för nästa dröm att uppfyllas - flytta till Tyskland och jobba som hästskötare för irländska hoppryttaren Jessica Kürten. En mycket intensiv och lärorik tid och jag är tacksam för att jag av Jessica fått med mig vikten av noggrannhet i alla detaljer i skötseln runt hästarna och hur deras bästa är det som genomsyrar en verksamhet. 

Nästa steg var Hippologprogrammet, 2-åring universitetsutbildning på Flyinge och Strömsholm där jag blev ridlärare. Därefter jobbade jag på Viarps Kör och Ridklubb i några år och kombinerade ridlärarjobbet med att vara hästskötare hos Henrik Lanner och ha eget företag i liten skala för att hålla lektioner och utbilda hästar vid sidan.  Efter några år kände jag att jag längtade tillbaka till Tyskland och började hos tyska förbundskaptenen Otto Becker där jag jobbade för hans beridare Andreas Kreutzer. Jobbet bestod både av mycket ridning, åka med på tävlingar samt ansvara för stall och hästar hemma när de andra var iväg. Det utvecklade min ridning mycket och genom insynen i det tyska, framgångsrika systemet för hästutbildning stärktes min övertygelse om hur viktigt det är med gedigen grundridning.

2014 var jag tillbaka på Strömsholm för att bygga på Hippologutbildningen, som nu hunnit bli treårig, med en kandidatexamen. De två månader praktik som ingick spenderade jag i Tyskland på dressyrstallet Hof Giesselmann som föder upp och utbildar framstående dressyrhästar där jag fick se och vara delaktig i utbildningen av ett stort antal hästar. Det planerade året på Strömsholm blev dock längre tid då fick möjlighet att stanna som stipendiat och senare även lärare på Hippologprogrammet och Ridsportsgymnasiet. Under åren från Strömsholm blev det för första gången möjligt för mig att starta en egen tävlingskarriär. Med fantastiskt support av teamet på Strömsholm utbildade och tävlade jag skolans hästar. Det gick snabbt framåt och på våren 2017 hade jag kommit så långt att jag gjorde mina första starter i 140 hoppning och Intermediere dressyr, faktiskt inom loppet av en vecka.

Nästa steg blev flytt till Holland där jag jobbade för Alexandra Thornton, landslagsryttare i hoppning tävlande för Storbritannien. Jag var en del i teamet för hennes satsning mot VM i Tryon. Då Alexandra hade ett intensivt schema var det mitt ansvar att rida hästarna hemma och se till så att de var väl tränade inför tävlingarna.

För mig är det viktigt att jobba på ett sätt där hästarna hela tiden trivs, förstår och är trygga. Jag jobbar efter mottot att när jag lämnar stallet på kvällen ska jag kunna se alla hästarna i ögonen och känna att jag gjort allt jag kunnat för att deras dag varit bästa möjliga.  Ärlighet och förtroende är oerhört viktigt för mig och något jag alltid försöker representera själv. Jag ser likheterna i ridningen oavsett disciplin och utöver rena dressyr- och hoppträningar brinner jag extra för att hjälpa hoppekipage med markarbetet likväl som att ge rena dressyrryttare en extra dimension av träningen genom att lägga in cavalettiarbete och kanske till och med gymnastikhoppning. 

Det känns nu väldigt bra att vara på plats i Sverige på Össjö gård och jag ser fram emot att få chansen att träffa nya hästar och elever att utvecklas tillsammans med!

Utbildningar
Hippologigymnasiet Flyinge 2004-2007 Hippologprogrammet 2008-2010 Hippologprogrammet, kandidatår 2014-2015 Svensk Ridlärare Level 3 2017                                 C-tränare dressyr 2017

Anställningar
Jessica Kürten, Tyskland 2007-2008
Henrik Lanner, Belgien och Sverige, 2008, 2010
Viarps Kör och Ridklubb 2010-2013                     Otto Becker, Tyskland, 2013-2014              Ridskolan Strömsholm 2015-2017                              Alexandra Thornton 2018

Tävlingsmeriter:

Dressyr Intermediaire I                                 Hoppning 140                                                            Utbildat unghästar och visat på 3-årstest, kvalitetsbedömning och championat i såväl hoppning som dressyr.